Choď na obsah Choď na menu
 


2. 8. 2015

Precíťte (ne)romantický stredovek! Marek Zákopčan, spisovateľ a lit. recenzent, 2015

Precíťte (ne)romantický stredovek! (E. A. Šranková - Život v hriechu)

02.08.2015 12:21

Najnovší historický román nitrianskej rodáčky Evy Avy Šrankovej som si vzal so sebou na dovolenku. Hodnotím to ako skvelú voľbu - je pútavý, dynamický a dozviete sa z neho veľa informácií a súvislostí. Tradične zavedie čitateľov do obdobia stredoveku, ktorý však neznázorňuje romantizujúco, ale so všetkými dobovými atribútmi. Krutosť, boje o moc, zákerné choroby - žiadna postava neostane ušetrená. Život v hriechu sa odohráva v prvej polovici 12. storočia v Taliansku, ktoré bolo akýmsi spojivom medzi Západom a Východom, centrom umenia, politiky i ľudských túžob a skrytých nerestí. Do reálnych dejinných udalostí je umne zapracovaný nevšedný príbeh tiahnuci sa jedným desaťročím (1139 - 1149). Počas neho sa načisto zmenia osudy troch žien, zmietaných nielen v pavučine mocných mužov, ale aj v osídlach silných citov. 

"Jacopo Michele, popudlivý a ukričaný hostinský, nebol zástancom dobročinnosti. Súženie matky a dcéry tohto hulváta nedojímalo. Pre starého lakomca bol prvoradý zisk, kumpáni a jeho prostitútky, ktoré mu odvádzali väčšinu svojich zárobkov. Keď dal Arianne na výber: opustiť jeho obydlie alebo tancovať pre zákazníkov, zvolila si menšie zlo. Zabezpečiť pre matku prístrešie, opäť počuť cvengot dirhamov, ktorými bude môcť zaplariť doktora, sa pre ňu stalo nutnosťou."

Spočiatku sú v centre deja dve ženy. Prvou je Adelasa Veceli del Maro, manželka kňaza z Venice a matka rozkošného dievčatka, Alessandry. Pokojný rodinný život je tragicky narušený miestnym patriarchom Enricom Dandolom, ktorý využije pápežské nariadenie o nútenom celibáte kňazov, aby sa zmocnil ich majetku. Hlava rodiny je zavraždená, Alessandru má byť odvedená do kláštora a Adelasa končí medzi mestskou spodinou. Tam stretáva "kráľa chudákov", ktorý však za maskou úbožiaka skrýva pravú identitu i cieľ pomstiť sa patriarchovi... Druhou ženou je mladá Arianna, opatrujúca chradnúcu matku. Aby jej zadovážila potrebné lieky, je nútená tancovať pre chlipníkov v miestnom hostinci. Zamiluje sa do židovského lekára, ale viera nie je to jediné, čo stojí medzi nimi. Abraham je totiž ženatý, a hoci jeho manželka prišla o rozum, Arianna v žiadnom prípade nechce byť rozvracačkou rodiny. Navyše raz v noci natrafí pri kanáli na malé dievčatko, ktoré nedávno videla v rukách Dandolových vojakov. Ujme sa ho, a keď z malej Alessandry napokon vyrastie krásna žena, naplní sa osud aj tretej hlavnej postavy. A to takisto za veľmi dramatických okolností - zaľúbi sa do príťažlivého templára, spríbuzneného s patriarchom Dandolom, hľadajúcim bájnu náboženskú relikviu...

"Zemitá vôňa premiešaná so štipkou estragónu, ktorou mal nasiaknuté šaty, stúpala do jej nozdier a opájala zmysly. Nechávala sa ňou unášať, nemysliac viac na nič zlé. Akoby nebolo už nič podstatné. Arianna však nebola jediná, ktorá zažívala okamih šťastia. Pre Abrahama bol rovnako jedinečný a rovnako ako ona, ani on sa nemienil vzdať. Nie, veď ju konečne našiel! Poznanie, že ho stále miluje, utvrdilo jeho rozhodnutie - viac sa jej nevzdá! Abrahamovi nestačil už iba letmý dotyk. Prahol po jej bozku... Hoci sa mu jeho túžba zdala prismelá, odvážil sa riskovať, aj keď vedel, že môže byť odmietnutý."

Eva Ava Šranková sa vo svojom románe ponorila do všetkých vrstiev stredovekej spoločnosti. Či už ide o honosné paláce, podzemné stoky alebo chladné kláštory, každý kút je zobrazený s náležitou vernosťou. Autorke totiž nejde iba o dej, ale o dôsledné zachytenie vtedajších reálií. Architektúra, kultúra, cirkevné i svetské pomery, odievanie, gastronómia... chute a vône dopĺňajú kolorit príbehu, akoby Evka Šranková bola prevtelením stredovekej dámy. Život v hriechu je premyslené dielo, vidno, že si na ňom dala záležať. Román vyšiel v edícii Kvety vášne vydavateľstva Artis Omnis, kde určite zaujme popredné miesto.

zdroj: http://www.marekzakopcan.sk/news/e-a-srankova-zivot-v-hriechu/

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.