Choď na obsah Choď na menu
 


29. 7. 2012

Lampa

 

 

 

lampa.jpgDeborah Lawrensonová

Lampa

Moderný gotický román o tajomstvách, láskach a vôňach Provensalska.

Fortuna Libri, 2012

Z náhodného stretnutia Eve a Doma v bludisku vo Švajčiarsku vzplanie vzťah, vášnivý, ale aj plný duševného porozumenia. Eve tuší, že fascinujúci Dom je mužom jej života. Dom navrhne presťahovanie do Francúzska, kde kúpi starú opustenú provensalskú usadlosť Les Genévriers a spolu s Eve sa tam usídlia. Sú šťastní a odlúčení od sveta, obklopení hudbou, knihami, levanduľovými lánmi, nádhernou scenériou provensalského kraja. V Les Genévriers však nie je všetko tak, ako sa zdá. Vzťah medzi Eve a Domom nahlodávajú hrozivé tajomstvá, medzi starými múrmi sa ozývajú dávni duchovia. Eve sa ponára do minulosti a objavuje temné dejiny Les Genévriers, aké si v očarení rajskou krásou nevedela predstaviť. A čo ju čaká, keď začne pátrať v minulosti muža, ktorého považovala za svoju osudovú lásku?

 

Brilantne napísaná kniha, z ktorej dýcha umenie.

Poznáte to: pohľad na obraz, ktorý sa nám páči a napĺňa nás krásou; započúvanie sa do piesne-hudby, vnímanie tónov, sýti našu dušu – rozoznávame, posudzujeme: umenie. Čo ním v skutočnosti je a čo nie? Možno vnímať knihu chuťou? Cítiť jej vôňu v nozdrách, počuť hudbu, ktorú práve nezachytil náš sluch? Odpoveď možno nájsť v Lampe, ktorá si nás podmaní už na prvý pohľad – obálkou, a po začítaní sa to príde: neopakovateľná atmosféra!
Úžasná atmosféra v tejto knihe je dominantnejšia než príbeh samotný, odvíjajúci sa v dvoch dejových líniách. Autorka ju predkladá bravúrne, jej hru so slovami možno precítiť z každej vety. Množstvo vôní, chutí, krásnej hudby a opisov Provensalska, ktorým sa každú chvíľu preháňa taký či onaký vietor označený menom, je radosť vnímať cez slová.

Ak máte radi tajomnosť a magickosť, vychutnajte si tento umelecký skvost.

E. A. Šranková

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.