Choď na obsah Choď na menu
 


21. 2. 2013

Stretnutie s Evou Avou Šrankovou, Trnava, 2013

Stretnutie s Evou Avou Šrankovou - 14.2.2013

14. február patrí Valentínovi a v kalendári je označený aj ako Deň zaľúbených. My, v knižnici, sme si tento deň pripomenuli podujatím, ktoré sme nazvali Literárny Valentín. Predstavili sme na ňom tvorbu autorky historicko-romantických románov Evy Avy Šrankovej.

E. A Šranková napísala román Izabela, ktorého dej je situovaný do Francúzska 15. storočia.

Vyšiel vo vydavateľstve Ikar v dvoch častiach pod názvami Izabela. Láskou spútaní a Izabela II. V tieni Notre-Dame. Štyri mesiace po vydaní na Slovensku vyšiel v Česku preklad románu pod názvom Čas nevinnosti.  Historické mená sa v tomto románe stávajú obyčajnými ľuďmi so svojimi kladmi aj zápormi a čitateľ tak dejiny môže vnímať trochu inak. Príbeh lásky na pozadí doby dostáva iný pohľad a už to nie je iba „sladký román“. Samotná autorka je snáď aj preto označovaná ako “slovenská Benzoniová“.

E. Šranková hovorila o svojom vzťahu k histórii, oboznámila publikum aj s niektorými zaujímavosťami, ktoré jej utkveli v pamäti zo štúdia historických dokumentov. Hovorili sme aj o stredovekom obliekaní, zaujímala nás stredoveká kuchyňa. Žiť však v stredoveku by samotná autorka odvahu nemala. Aj pre ťažký a krutý život, ktorý v tomto období mali hlavne ženy. Publikum sa oboznámilo aj s projektami, ktoré E. Šranková pripravuje. Môžeme sa tešiť na nový historický román, tentokrát situovaný do stredovekého Talianska.

 

zdroj: http://www.kniznicatrnava.sk/sk/fotogaleria/stretnutie-s-evou-avou-srankovou-14-2-2013/

 

video: http://www.facebook.com/photo.php?v=10200745594750792

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.