Choď na obsah Choď na menu
 


1. 9. 2014

Šťastie prišlo v sobotu

 

ml168075.jpgSilvia Bystričanová

Šťastie prišlo v sobotu

Slovart, 2014

 

Osudom skúšanú majiteľku čajovne Ninu naučí pobyt na Srí Lanke žiť „tu a teraz“. V ďalekej cudzine stretne hudobný idol svojich študentských čias. Ten na ostrove hľadá dobrodružstvo, no nájde oveľa viac. Nina sa plná síl vracia domov a na popud pána Guttmana vytvorí zo svojej čajovne miesto, kde sa diskutuje o knihách a aj rozpráva o ľudských starostiach. Pán Guttman prežíva nečakanú stratu a zisťuje, že najlepší scenár vždy napíše život sám. Nina a jej partner sú preňho najväčším darom – získava totiž to, v čo už nedúfal. 

 

 

Autorka debutového románu Každý deň má niekto narodeniny prichádza s voľným pokračovaním tohto úspešného románu, s názvom Šťastie prišlo v sobotu, pri ktorom čitateľ môže prežiť jedinečný zážitok z napísaného. Príbeh Niny, Ronyho, ich priateľov a pána Guttmana je jednoduchý, avšak pretkaný hlbokými citmi a krásnymi myšlienkami, ktoré nenechajú chladným nikoho z nás.   

Človek obyčajne dostane iba toľko lásky, koľko jej je sám schopný dať, a Nina Rybanská to vie. Svoju lásku k ľuďom a ku knihám rozdáva a predkladá na každom kroku, a vy ju za to jednoducho musíte milovať. Z knihy sála láska: praobyčajná, úprimná, ktorú si väčšina z nás zamiluje v okamihu, ako sa nás prvýkrát dotkne a ktorá je jedinečná práve tým, že sa z našich životov akosi vytráca.

Román Šťastie prišlo v sobotu je o hľadaní a nachádzaní šťastia, o ľudskej radosti, ktorú možno prežiť napr. aj pri šálke voňavého čaju, ponorený do úchvatných slov vychádzajúcich aj z tohto príbehu.                        

Ako vraví-píše Bystričanová: „Svoje šťastie si nosí každý sám. Niekto v srdci, niekto na rukách a občas ho pustíme na svet medzi ostatných ľudí. Jeho šťastie,“ ukázal očami na priateľa, „prišlo na svet v sobotu, tak ho nechaj, nech má tých sobôt čo najviac.“

 

Sú knihy, ktoré nás primäjú spomaliť a zamyslieť sa. Šťastie prišlo v sobotu je jednou z nich. Bystričanová nenudí, vie písať! Keď siahnete po niektorej z jej kníh (najlepšie po oboch), zistíte to sami. :)

 

E. A. Šranková

 

 

 

 

 



 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.