Choď na obsah Choď na menu
 


6. 4. 2018

Sny vo Vetre

 

Erika Jarkovská

Sny vo vetre

Enribook, 2018

 

l302267.jpgHistoricko-romantický príbeh Sny vo vetre je strhujúcim rozprávaním o osudovej láske a jej protivenstvách.

V roku 1804 prezident USA Jefferson zostaví expedíciu a poverí ju úlohou nájsť schodnú obchodnú cestu zo St. Louisu k pobrežiu Pacifiku. Jedným z veliteľov expedície je William Clark. Sprievodkyňou sa im stane domorodá žena Sakagawea, do ktorej sa William zamiluje. Ibaže Sakagawea je už ženou francúzskeho obchodníka a má s ním syna Jean-Baptista. Jeana v dospelosti osud spojí s nemeckým vojvodom a na istý čas sa stane jeho spoločníkom. Aj pre Jeana pripravil život osudovú lásku krásnu Anastáziu, dcéru veliteľa zámockého pluku. Ako sa však zdá, William ani Jean nemajú príležitosť prežiť život po boku milovanej ženy. Ale je osud skutočne taký tvrdý a sú ich sny naozaj iba poletujúce vo vetre?

Pútavý príbeh sa odohráva v americkej Louisiane, vo Wyomingu aj v nemeckom kráľovstve Württemberg v rokoch 1804 1883. Kniha rozohráva pred čitateľom osudy hlavných hrdinov, ktorými sú skutočné dejinné postavy. Cieľom autorky však nebolo odhaľovať dejepisnú pravdu; chcela iba poukázať na to, že história mohla pokojne plynúť aj tak, ako si to dovolila napísať.

 

Z času na čas sa pristihnem pri tom, ako o práve dočítanej knihe premýšľam. Odhliadnuc od dojmov, ktoré napísané vo mne zanechalo, uvažujem nad tým, čo by bolo, keby...

 

Aké by boli a ako by sa odvíjali Sny vo vetre, keby boli čistou fabulou autorky v prípade, že by nepísala alebo sa nepridŕžala historických skutočností? Sny vo vetre však nie sú snivý príbeh a aj keď Erika Jarkovská nemala ambíciu odhaľovať pravdu a chcela len poukázať na to, že životný príbeh Williama Clarka, Šošonky Sakagawei a jej syna Jeana-Baptistu sa pokojne mohol odohrať aj tak, ako si to dovolila napísať, sa drží reálií, ktoré, aby sa história „nepokazila“, z „napísaného“ nedovolia príliš vybočiť.     

 

„Ak ťa niektorá žena pustí k sebe tak blízko, až cítiš, ako vonia jej duša, dýchaj zhlboka, silno ju objím a nikdy nepusti.“ – emotívne slová zo smutno-peknej knihy sa dotkli mojej duše, zavŕtali sa mi pod kožu rovnako ako dva príbehy o láske krásnej a predsa tragickej. Dar slova sa pretavil do napísaného, Erika Jarkovská stále má čo povedať.   

 

Sny vo vetre stoja za prečítanie. Možno aj vás zaujme nezvyčajný príbeh lásky, ktorej stál v ceste osud.

 

E. A. Šranková             

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Podakovanie

Autorka, 8. 4. 2018 12:25

Velmi pekne ti dakujem, cicka, za cas straveny citanim aj pisanim dojmov a odporucania. Potesila si ma ;-)