Choď na obsah Choď na menu
 


29. 10. 2016

Modlitby za unesené

 

ml165082.jpgJennifer Clementová

Modlitby za unesené

Ikar, 2014

 

To najlepšie, čo sa v Mexiku môže dievčaťu stať, je byť škaredá.

Hory mexického štátu Guerrero sú domovom trinásťročnej Ladydi Garciovej Martinezovej, jej rodiny a priateliek. Deti tu utekajú pred vojenskými vrtuľníkmi, čo zhadzujú chemické jedy na makové polia a ničia úrodu ópia. Nikoho nezaujíma, že spália aj nevinných ľudí. Za dedinou sa kopia mŕtve telá, o ktorých návrat do zeme sa starajú škorpióny a hady. Škola funguje len občas, keď tam na rok pošlú nejakého dobrovoľníka z mesta. Vládnu tu narkobaróni a byť dievčaťom je veľmi nebezpečné. Matky prezliekajú dcéry za chlapcov, a keď to zlyhá, radšej im uberú z prirodzenej krásy – ostrihajú im vlasy, začiernia zuby. Urobia všetko, aby ich ochránili pred nenásytnosťou kartelov. Keď sa v dedine objavia ich čierne SUV, Ladydi s priateľkami zaliezajú ako zver do jám za domami, do bezpečných úkrytov.

Kým Ladydina utrápená matka márne čaká na manželov návrat, dievčatá snívajú o budúcnosti, ktorá sľubuje viac než len holé prežitie. Keď Ladydi ponúknu prácu pestúnky v zámožnej rodine v Acapulcu, chopí sa príležitosti. Zoznámi sa s mladým záhradníkom a prežíva svoju prvú lásku. Ani tu však neunikne pred miestnym kartelom a nad Ladydinou budúcnosťou sa sťahujú čierne mraky. Hoci je všetko proti nej, nepoddajnosť a rozhodnosť mladej hrdinky prinášajú nádej do inak žalostného života.

Modlitby za unesené sú dojímavým portrétom žien z mexického vidieka trpiacich skrytými dôsledkami nespravodlivej vojny, nezabudnuteľným príbehom o priateľstve, rodine a odhodlaní.

 

„A teraz ťa zošpatíme, povedala mi matka.“ Názor na úvodnú Clementovej vetu si spravte každý sám, mňa rozhodne zaujala a primäla čítať. Stala sa pre mňa obrazom znázorňujúcim príbeh. Príbeh strhujúci, dojímavý a čítavý, v ktorom každé slovo je napísané nesmierne živo.

Modlitby za unesené sú emóciami nabitý príbeh, bohatý na udalosti. Jednou z nich je aj boj o prežitie v divočine, kde si policajti a drogoví díleri všímajú supy, najlepších „ informátorov“ v širokom okolí. Je to román o láske v krajine, kde vari každý muž podvádza či bije svoju ženu.   

„Nikdy sa nemodli za lásku a zdravie, vravievala matka. Ani za peniaze. Keď Boh začuje, čo naozaj chceš, nedá ti to. Zaručene.“

Ak najbližšie nebudete vedieť, do akej knihy sa začítať, zvoľte Modlitby za unesené. Nudiť sa istotne nebudete.   

 

E. A. Šranková.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.